Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Loes Vork

Ook een ZZP’er of starter kan Fairtrade zijn

Onderweg naar duurzame bedrijfsvoering, deel 3

Als startup vragen we ons af: hoe onderneem je duurzaam? Hoe vertaal je MVO, Fairtrade en SDG’s in de praktijk? In deze blogs nemen we je mee in onze zoektocht.

Een van de meest eenvoudige dingen die je kunt doen als je MVO wil ondernemen, zeker als startup, is je aansluiten bij Fairtrade. Je vindt daarover meer informatie op de landelijke site van Fairtrade, maar kijk ook even of jouw gemeente al een Fairtrade gemeente is.

Fairtrade is een keurmerk voor producten-van-overzee zoals koffie, suiker en thee. De producenten en toeleveranciers van Fairtrade producten worden eerlijk voor hun werk beloond. Het geeft hen een betere plek in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Behalve keurmerk is Fairtrade ook een beweging die bijdraagt aan de wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling. Fairtrade is één puzzelstukje in een groter geheel, en sluit waar mogelijk aan bij de andere puzzelstukjes.

Maak je inkoop Fairtrade

Als bedrijf in Nederland kun je Fairtrade Deelnemer worden. Dat klinkt logisch voor winkels en horeca die producten zoals koffie, thee en chocola verkopen. Maar ook andere bedrijven, groot en klein, kunnen Fairtrade Deelnemer worden! Dan regel je met je afdeling inkoop dat alle koffie, thee etc. die in jouw bedrijf wordt geschonken aan medewerkers en klanten, Fairtrade wordt ingekocht.

Ons bedrijf is een dienstverlenende startup en onze gemeente is een Fairtrade Gemeente (1 op de 4 gemeentes is Fairtrade Gemeente). We hebben ons bij Fairtrade Gemeente Gouda aangemeld als Deelnemer en drinken nu dus zelf Fairtrade koffie en thee. Uiteraard geven we dat ook aan onze bezoekers. Alle beetjes helpen!

Help Fairtrade verder

Behalve Fairtrade Deelnemer zijn we ook Fairtrade Ambassadeur. Dit houdt in dat we het Fairtrade gedachtengoed actief uitdragen in onze omgeving. Wij richten ons op de starters en ZZP’ers, maar onze gemeente heeft ook ambassadeurs voor de vertegenwoordiging richting MKB bedrijven, horeca, winkeliers, scholen en kerken.

Natuurlijk kun je ook gewoon vriend of fan van Fairtrade zijn. Want misschien beslis je als franchise niet zelf over de inkoop, of zit je als ondernemer nog vast aan een langlopend contract met een koffieleverancier die niet Fairtrade is. Maar intussen kun je wel kiezen voor bijvoorbeeld Fairtrade relatiegeschenken en kerstpakketten. En je actief inzetten voor andere initiatieven die bijdragen aan de SDG’s in het algemeen en de doelen van Fairtrade in het bijzonder. Want alles wat bijdraagt aan eerlijke handel en een transparante keten is natuurlijk welkom!

Linkjes

De landelijke site van Fairtrade vind je hier: https://www.fairtradenederland.nl/fairtradeophetwerk/ maar kijk ook even of jouw gemeente al een Fairtrade gemeente is https://fairtradegemeenten.nl/.


 van
Fairtrade: eerlijke handel en een transparante keten

blogs

Zorg ervoor dat je zelf je beslissingen kunt nemen

Loes Vork
Blog over duurzaam ondernemen. Wat gebeurt er als je aandeelhouders andere waarden hebben? Deel 4

Zichtbaar duurzaam drukwerk

Herrejan Veenema
Weet je dat er zichtbaar duurzaam papier verkrijgbaar is? Dat dat papier duurzaam én circulair is én biodiversiteit bevordert?

De stilte als knallende opening

Dorothee Beens
De het-zal-toch-niet-waar-zijn?-krantenkoppen, de opzwepende presentator, de jengelende jingles. We lijken de kracht van stilte vergeten te zijn.

Voorwerpen in je presentatie

Dorothee Beens
Het gebruik van voorwerpen in je presentatie maakt je verhaal levendiger en houdt de aandacht van je publiek vast.

No Waste Soep – in het ergste geval gooi je het alsnog weg

Esther van Leeuwe
Ongeveer 40% van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk niet op ons bord.