Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Dorothee Beens

Hoe verzorg je een goede online bijeenkomst?


Had je mij vroeger gevraagd of ik mijn trainingen en advies ook online wilde geven, dan was mijn antwoord vol overtuiging dat ik daar niet aan wilde beginnen. Waardevol, persoonlijk contact van mens tot mens is namelijk heel belangrijk voor mij. En ik kon me niet voorstellen dat online ook maar in de buurt van live zou kunnen komen.

Maar ik werd door omstandigheden gedwongen om toch online te gaan presenteren. En nu, anderhalf jaar later, moet ik bekennen dat ik gráág live werk, maar dat ik het online werken niet meer wil missen omdat het zo’n waardevolle aanvulling is.

Online is een blijvend onderdeel van mijn aanbod geworden

Door mijn online workshops, afspraken en trainingen kan ik met mensen werken die ik anders nooit had bereikt. En hoewel ik regelmatig online bijeenkomsten bijwoon die tenenkrommend slecht zijn, weet ik inmiddels dat het óók op een manier kan die het contact van mens tot mens ondersteunt. Online bijeenkomsten vol kennis, interactie en persoonlijke aandacht: het kan echt!

Mijn online reis begon toen ik voorzitter werd van een netwerkorganisatie. Ik genoot ervan om als presentator voor de groep te staan en om de energie van de groep te voelen. Maar ja, toen kwam er een lockdown en moesten de wekelijkse bijeenkomsten via Zoom worden voortgezet.

We gingen er een feestje van maken

Wat voelde ik me gezegend met twee bestuursleden naast me die er precies hetzelfde in stonden, namelijk: wij gaan hier een feestje van maken. We gaan de unieke sfeer van ons netwerk ook online vasthouden. We blijven open, vriendelijk, belangstellend en helpend naar elkaar en onze gasten. We blijven elkaar vanuit oprechte betrokkenheid steunen in het ondernemerschap, juist nu.

We beseften óók dat je al je creativiteit in de strijd moet gooien om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig hadden mijn 'partners in online' allebei ook ruime ervaring met evenementen, presenteren en creativiteit. Dorotheé Beens en Claudia Alberda: dank voor de fijne samenwerking!

Wat maakt een online bijeenkomst goed of slecht?

Ik volgde diverse online bijeenkomsten en noteerde de dingen die me opvielen. We brainstormden over manieren om de dingen die we misten of verkeerd zagen gaan, op te lossen. Ik hoorde jongeren uit die al veel online lessen van verschillende docenten achter de rug hadden: wie geeft goed online les en wie niet, en waarom? Ik sprak een psycholoog over waarom ‘study with me’ (een voorbeeld van online contact) zo goed werkt. Ik interviewde voorlopers, zoals een yogadocent die al heel snel online lessen ging geven. En ik volgde bevlogen meesters en juffen in het basisonderwijs, die een doelgroep hebben die het meest kritisch is van allemaal. Als zij snel afgeleide, beweeglijke kinderen kunnen boeien en motiveren, dan kan ik daar beslist iets van leren!

De techniek: je kunt er niet omheen

Hoe doe je dat nou, een online training of workshop maken waar jij zelf blij van wordt, en je klanten nog meer? Het begint uiteraard met het leren van de techniek die je inzet, zoals Teams of Zoom. Misschien heb je geen zin, maar zet je eroverheen! Neem de tijd om je erin te verdiepen en om ermee te oefenen. Vraag hulp aam iemand die de techniek al kent, dat scheelt je een hoop werk.

Weet wat je doel is

Je moet ook heel goed weten wat het doel is van je online bijeenkomst. Wat wil je dat de deelnemers leren en ervaren? Verdiep je in werkvormen, niet alleen om kennis over te dragen, maar ook om uit te wisselen, te ontspannen, te reflecteren, te oefenen enzovoorts. Dit houdt in dat je de trainingen die je misschien al jaren op een vaste manier geeft opnieuw kritisch tegen het licht moet houden. Dat is sowieso heel zinvol om te doen!

Hier vind je de tips voor goede online bijeenkomsten

Ik deel de dingen die ik over het verzorgen van goede online bijeenkomsten heb geleerd in een kennissessie die je kunt bijwonen via dit platform Verschil in Zaken. Dat is uiteraard een online bijeenkomst. Ik verzorg deze kennissessie ook op verzoek voor andere groepen. Tevens help ik ondernemers zoals trainers, adviseurs en aanbieders van workshops (ook creatieve workshops!) individueel om een fijne, passende online vorm uit te werken. Praktisch en duidelijk, vol inspiratie en creativiteit.

Via social media deel ik in november 2021 allerlei tips, dus houd mijn berichten in de gaten! Je vindt me onder meer op LinkedIn, Instagram en Facebook. Heb je vragen op dit gebied? Ik vind het erg leuk als je me je vragen mailt of stelt op social media, want dat inspireert me om nuttige berichten te maken.

Blijf in verbinding met jezelf en met je klanten!

Loes Vork, Vork Communicatie

 van  van
Online bijeenkomsten: van 'geen zin' naar 'zinvol'

blogs

Afval als waardevolle bijvangst

Dorothee Beens
'Als ik een ander kan helpen en ook nog eens voorkom dat die doppen op de afvalhoop komen, dan hebben we er allemaal wat aan’.

Betekenis geven aan je onderneming

Trudie Bukman - Schrier
Betekenisvol ondernemen heeft alles met zingeving te maken. Met passie, vuur en enthousiasme voor wat je aan het doen bent.

6 tips voor de optimale koffiebeleving in jouw horecazaak

Hoe serveer jij jouw koffie als horeca-medewerker? Ik geef jou als barista 6 tips om de koffiebeleving nog beter aan jouw gasten te geven.

Hoe onderneem je zo duurzaam mogelijk?

Loes Vork
Blog over duurzaam ondernemen als startup, ZZP’er of bedrijf in de categorie MKB. Hoe vertaal je MVO, Fairtrade en SDG’s in de praktijk? Deel 1.

Focus

Trudie Bukman - Schrier
Aan het begin is het gemakkelijk focus te houden op het verschil dat je wilt maken. Op de langere termijn is dat lastiger. Hoe kan je focus houden?