Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
René van Maanen van Webburo Spring

Webburo Spring

Maak online en offline impact!

Benader mij voor:

  • Interview
  • Samenwerken
  • Training
  • Advies
  • Lezing

René van Maanen

Ik heb veel ervaring met deze doelgroep. Ik heb gezinsleden met autisme. Het is een uitdaging om mee te draaien in een maatschappij die van alles verwacht van iedereen. Ik wil mijn best doen om iedereen een kans te geven een start te maken en zich nuttig te kunnen voelen. Ik help je hier graag bij.

Houd de aandacht vast, gebruik minder prikkels

Een loeiende sirene pakt je aandacht. En terecht. Een stoplicht dat sneller tikt als je mag oversteken is ook een handige geluidsprikkel, zeker als je niet goed kunt zien. Maar er zijn ook mensen waarbij het typen van een collega, het horen eten van een boterham of zelf het ademen van een vader of moeder de aandacht trekt. Alle geluiden roepen om aandacht. De hele dag, van ‘s ochtends vroeg, tot ‘s avonds laat.

2 April is Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Aandacht voor autisme is in deze hectische wereld erg belangrijk. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Autisme zorgt er bij veel mensen voor dat ze veel minder prikkels kunnen verdragen dan mensen zonder autisme. Ze zijn hier extra gevoelig voor. Denk bij prikkels aan geluiden, licht, maar zeker ook geuren en in veel gevallen ook gevoel. Ieder mens met autisme is anders dan de andere, zoals mensen zonder autisme ook niet allemaal hetzelfde zijn. Aan sommige mensen kun je zien dat ze autisme hebben, maar aan heel veel ook niet. Mensen met autisme krijgen alle prikkels die de hele dag worden afgevuurd door de buitenwereld, even hard binnen. Als ze bijvoorbeeld aan het werk zijn en er rijdt een ambulance voorbij en iemand staat een stukje verderop te telefoneren, dan kunnen ze die prikkels niet uitzetten. De focus om te werken is dan heel snel weg, vanwege de "harde" geluiden om hen heen.

Bij Webburo Spring hebben we veel medewerkers met autisme. We proberen daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. In veel gevallen zijn de aanpassingen niet zo spannend. De belangrijkste aanpassing om mensen geen werkdruk te laten ervaren. Druk werkt enorm spannings- en dus prikkelverhogend, waardoor het moeilijker is om een hele dag te werken en informatie te verwerken. Daarnaast is het vooral het scheppen van meer duidelijkheid en structuur in het werk en niet al te veel afleiding qua geluiden. Daarmee is al zo'n 80% van de prikkels verminderd. Klinkt goed, toch? Qua medewerkers zijn we dus al flink op weg om rekening te houden met autisme en mensen hierbij te helpen, zodat ze niet meer thuis hoeven te zitten. Ze zijn super waardevol voor mijn bedrijf en dat probeer ik ze ook elke dag te laten voelen. Ook zij horen er gewoon bij.

Afgelopen jaren zijn we bezig geweest met het onderzoeken van mogelijkheden om de websites die we creëren ook meer inclusief te maken, zodat meer mensen zich prettig voelen bij het bezoeken van een website. Voor mensen met autisme is het heel makkelijk om te verdrinken in de hoeveelheid informatie op een website en zij zijn niet de enigen! We zijn daarom bezig geweest om uit te zoeken hoe we dat kunnen verbeteren. Zo te ontwikkelen we pagina's met minder informatie, een duidelijkere pagina opbouw en veel minder knopjes en linkjes. Websites zijn er juist voor om aandacht vast te houden, zowel voor informatieve websites als websites waarbij een training of een aankoop aangeboden wordt. Bij deze grote groep van bijna 1 miljoen mensen komt het online roepen en schreeuwen om aandacht te hard binnen, waardoor er snel wordt afgehaakt. Grote koppen, veel kleurgebruik en allemaal verschillende lettertypes roepen allemaal even hard. Ze schreeuwen allemaal door elkaar, waardoor er geen woorden binnenkomen, slechts een hoop kabaal. Het is goed om een wegwijzer aan te brengen, want structuur is erg belangrijk. Het wordt daardoor begrijpelijk waar je bent, maar zeker ook wat je kan verwachten en dat is dan weer prikkelarm.

Als ontwikkelaar van websites weet ik dat het belangrijk is om een structuur te hebben voor alle websites. Toen ik mensen met autisme in dienst kreeg werd dat nóg duidelijker. Ik merkte hoe mensen ineens opleefden door rust en structuur aan te brengen in het kantoor en de werkzaamheden. Hoe belangrijk dat is, blijkt wel uit dat er zelfs een wereld autisme dag is om hier bij stil te staan. Ik ging er vanuit dat ik wel wist welke duidelijkheid en structuur er precies nodig is, maar dankzij mijn team weet ik dat het nog krachtiger kan.

Duidelijk werd dat met een aantal aanpassingen het nog strakker en overzichtelijke kan. Bijvoorbeeld door:

• Focus op de informatie die je wilt brengen per pagina

• Breng alleen knoppen en linken aan die noodzakelijk zijn

• Zorg voor een overzichtelijk opbouw van de pagina door een juiste toepassing van de koppen

Hiermee haal je 80% van de prikkels weg en maak je het de bezoeker nog gemakkelijker om zijn aankoop te doen, én je zorgt voor een groter bereik.

Mijn team houdt me scherp bij het overzichtelijk houden van alles wat we opleveren. We gaan graag voor je aan de slag voor meer overzicht en een groter bereik.

René van Maanen van Webburo Spring René van Maanen van Webburo Spring
Maak online en offline impact!
Blogs

Lees verder:

Houd de aandacht vast, gebruik minder prikkels

René van Maanen
Aandacht voor autisme is in deze hectische wereld erg belangrijk. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

Theater maken & Verschil maken

René van Maanen
Wat is het verband tussen liefde voor theater en het maken van verschil? Dorotheé Beens, oprichter van Verschil in zaken legt het uit.

Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt

René van Maanen
Je kunt medewerkers zoeken via headhunters of uitzendbureaus, maar je kunt ook navragen bij UWV of een werkplein of zij geschikte medewerkers hebben.

Zichtbaar duurzaam drukwerk

Herrejan Veenema
Weet je dat er zichtbaar duurzaam papier verkrijgbaar is? Dat dat papier duurzaam én circulair is én biodiversiteit bevordert?