Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Dorothee Beens

Die Ene

“Stel je voor dat er iemand in het publiek zit die meer weet dan ik.”

Ik werk met allemaal vakmensen. Ondernemers met soms wel 2 decennia ervaring op hun vakgebied. En toch bezorgt deze gedachte hen slapeloze nachten en in een enkel geval houdt het ze zelfs tegen om te gaan spreken.

Een logische reflex is hen te overtuigen welke kennis ze bezitten. Welke opleidingen ze allemaal gevolgd hebben, hoeveel mensen ze al geholpen hebben. De problemen die ze opgelost hebben bij bedrijven. Maar dat neemt de zorg niet weg. Sterker nog, wanneer de focus ligt op dit kennisstuk dan zie ik dat terug in de voorbereidingen. Op zoek gaan naar nóg meer kennis op het eigen vakgebied. Nog eens alle details nakijken. Dat ene onderzoek er nog eens op naslaan.

Je zou denken dat iemand dan met meer zelfvertrouwen het podium op stapt, maar de gedachte blijft. Want hoeveel je ook weet, dan nóg kan er iemand in de zaal zitten die net iets meer kennis heeft. De oplossing ligt namelijk niet in meer kennis vergaren. Het ligt in het accepteren dat Die-Ene-Met-Meer-Kennis misschien wel in de zaal zit.

Je kunt krampachtig proberen de beste te zijn, maar dan blijf je je ongemakkelijk voelen. Wacht dus niet óf het je een keer overkomt, maar besteed in je voorbereiding aandacht aan hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Want is het echt zo erg dat iemand er meer van af weet? Door deze persoon niet als concurrent te zien, maar als een collega ontstaat er gelijk een andere sfeer.

Geef bijvoorbeeld De Ene credits voor zijn kennis (“Ah, een collega in de zaal!”). Wanneer er een vraag is wat vanuit meerdere invalshoeken bekeken kan worden zou je zelfs De Ene kunnen vragen naar een ervaring uit de praktijk. Op deze manier houd je de regie in het gesprek en vermijd je een wellus-nietus-discussie. Vaak wordt dit ook goed gewaardeerd door het publiek, want ze krijgen inzichten van maar liefst 2 deskundigen. En een ander publiekelijk erkennen voor diens kwaliteiten wordt als sympathiek ervaren.

Accepteer dus dat Die Ene in de zaal zit en laat je je er vooral niet door weerhouden.

 van
Hoeveel je ook weet, dan nóg kan er iemand in de zaal zitten die meer kennis heeft.

blogs

Voordelen van een portfolio als spreker

Dorothee Beens
Ondersteun je sprekerskwaliteiten met foto's, maak een portfolio aan

50 Shades of green

Dorothee Beens
Inrichting van de zakelijke buitenruimte, uitnodigend en groen.

Voordelen van een portfolio als spreker

Dorothee Beens
Ondersteun je sprekerskwaliteiten met foto's, maak een portfolio aan

Op koers blijven

Trudie Bukman - Schrier
Veel ondernemers staan vaak niet meer stil bij de keuzes die ze maken in de waan van alledag. Terwijl juist dit ons echt vooruit kan helpen.

Hebben of tegoed houden

Dorothee Beens
Soms zakte me de moed in de schoenen, tot mijn eigen verrassing kijk ik nu met trots en voldoening terug.