Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Esther van Leeuwe

No Waste Soep – in het ergste geval gooi je het alsnog weg

No Waste Soep – in het ergste geval gooi je het alsnog weg

Eens per week maak ik de koelkast schoon. Dan kom ik altijd groenten tegen die eigenlijk niet meer kunnen. Een half zakje sla. Bleekselderij die tegen de achterkant heeft aangelegen en daardoor half bevroren is. Een paar radijsjes waar het beste vanaf is. Een stronk broccoli waar de meeste roosjes vanaf zijn gehaald. Een restje verse munt. Weggooien? Dat kan, maar voedselverspilling heb ik liever niet. Ik probeer er eerst wat anders mee. No Waste Soep. Ik gooi alles bij elkaar in een pan met wat bouillon erbij. Even koken, en de staafmixer erin. Proeven, en dan bijstellen. Als het niet meteen heel vies is, dan kan je er vaak nog wel wat lekkers van maken. Voeg wat gedroogde kruiden toe. Als je niet zo goed weet wat zou smaken, houd het dan bij combinaties van kruiden uit de zelfde keuken. Bijvoorbeeld Italiaans: rozemarijn, tijm en oregano. Of een Oosterse combi: komijn, korianderzaad en mosterdzaad. Als het echt niet smaakt kan je het alsnog weggooien, dan heb je nog niets verloren. Maar dat is mij nog nooit overkomen🙂.

Brood, groenten en zuivel worden het meest verspild

Ongeveer 40% van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, belandt uiteindelijk niet op ons bord. Dat schatten onderzoekers. Daaronder valt al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met gebruik door ons, de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt gelukkig nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Maar toch zonde. Zonde voor het milieu, zonde voor de portemonnee. Wat kan je doen om dit thuis zo veel mogelijk te beperken? Brood, groenten en zuivel worden het meest verspild. . .

“Maak nou eerst het brood van gister op, anders kunnen we dat straks weggooien”

Zo gaat het bij ons thuis: We zijn met z’n vieren. Ian & ik, en de twee pubers van Ian. Wanneer het brood bijna op is, kopen we vast een nieuwe. Maar iedereen wil vervolgens van het nieuwe verse brood eten en het oude brood blijft in de kast liggen. Ik kan er wel wat van zeggen, “eet nou eerst het oude brood op, anders moeten we dat straks weggooien.” Maar dat helpt alleen als ik er met m’n neus bovenop sta. Wanneer ik niet kijk pakt iedereen dat verse brood. En eerlijk gezegd vind ik die zelf ook lekkerder. De oplossing: maak van het oude brood wat extra lekkers. De ei-tosti (zooo lekker) Dit recept heb ik geleerd van de kinderen. Zij hadden het weer van hun favoriete Youtuber Dylan Haegens. Geen top chef, maar wel een top recept.

Zuivel moet je goed in de gaten houden

Helaas kan ik over zuivel alleen maar zeggen dat je je voorraad goed in de gaten moet houden. Als de melk eenmaal zuur is dan kan er weinig meer mee. De enige tip die ik hierin kan mee geven is dat je het verschil tussen de THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) datum kent. Producten met een THT datum kunnen meestal nog worden gegeten na deze datum. Wanneer op de verpakking een THT datum staat die is verstreken, dan betekent dit dat je eerst moet kijken, ruiken en proeven om te bepalen of het product nog goed is. Benieuwd naar de recepten van Smaak van de Waard? Neem dan eens een kijkje in mijn kookboek Smaak van de Waard.

Tijdens de Meet-Up van 10 mei 2022 geeft Esther een presentatie over de inzet van reststromen binnen je bedrijf en hoe je dit zelf kunt toepassen binnen je onderneming.

 van  van
Eens per week maak ik de koelkast schoon. En maak ik No Waste Soep

blogs

Hoe zorg je voor een duidelijke lay-out?

Mieke van Kreuningen
Het is een grote ergernis onder Nederlanders: de kleine lettertjes op voedingsetiketten, in handleidingen en bijsluiters.

Op koers blijven

Trudie Bukman - Schrier
Veel ondernemers staan vaak niet meer stil bij de keuzes die ze maken in de waan van alledag. Terwijl juist dit ons echt vooruit kan helpen.

Teksten op B1-niveau? Liever direct duidelijk!

Marina de Horn
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Toch kan een B1-tekst totaal onbegrijpelijk zijn. Hoe moet het dan wel?

Die Ene

Dorothee Beens
Je kunt krampachtig proberen de beste te zijn, maar dan blijf je je ongemakkelijk voelen. Besteed in je voorbereiding hier aandacht aan.