Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
Marina de Horn van VHN Office

VHN Office

"Wij maken overheidsteksten begrijpelijk voor de rest van Nederland"

Benader mij voor:

  • Advies
  • Lezing
  • Interview
  • Samenwerken

Marina de Horn

Wij hebben ons gespecialiseerd in overheidscommunicatie. Produceren en beheren online content. Schrijven B1-teksten, gericht op miljoenen Nederlandse inwoners. Om overheidstaal zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken.

Teksten op B1-niveau? Liever direct duidelijk!

We willen duidelijke teksten. Op onze website, in onze brieven. Teksten die onze lezers direct begrijpen. Teksten die direct duidelijk zijn. Taalniveau B1 is wat mij betreft daarbij niet (langer) zaligmakend.

Tuurlijk: het is een goede richtlijn. Maar een perfect scorende tekst op B1-niveau is niet per se direct duidelijk. En dat is toch wat we willen?

Je wilt op vakantie naar het buitenland. En daar is blijkbaar zo’n duur paspoort voor nodig. Als je dat aanvraagt, dan wil je toch gewoon de stappen weten hoe je dat moet doen?

Als je een brief krijgt over gemeenteheffingen, dan wil je gewoon weten waar je aan toe bent, nietwaar?

En zo ook met: huurverhoging, vrijwilligersvergoedingen, uitkeringen, werkzaamheden in je straat, verkiezingen, subsidieaanvraag, wel of geen uitbouw enzovoorts.

Direct duidelijke taal is geen ver-van-je-bed-show. Taal is voor iedereen een groot onderdeel van het leven. Laten we het dan vooral niet ingewikkeld maken. En ons niet vastzetten met ‘als de tekst B1-niveau is, dan is het goed’. Want dat is niet altijd zo.

Het is een ambacht

Direct duidelijk schrijven is een ambacht. Het is een kwestie van veel vlieguren maken. Niet van het eenmalig volgen van een achternamiddag-workshop of een enkele online training. Geen jip-en-janneke-taal. Geen onsamenhangende simpele zinnen. Niet per se een hoge B1-score.

Het is de kunst om snel de kern van je boodschap te benoemen. Direct duidelijk te zijn. Overbodigheid achterwege te laten. Ja, ook die juridische onderbouwing: verban die maar naar de bijlage. Door direct duidelijk te zijn voorkom je trouwens ook de nodige bedrijfskosten: want minder nazorg, minder telefoontjes naar het klantcontactcentrum (KCC) en dus minder belasting van je backoffice.

Tips

Er zijn talloze tips te geven over het schrijven van direct duidelijke taal. Ik geef er 3 voor nu.

  • 1. Houd altijd de lezer/ontvanger van jouw boodschap voor ogen. Stap in zijn/haar/hun schoenen. Kijk vanuit dat perspectief.
  • 2. Het 4-ogen-principe. Laat je collega meelezen en vraag hem/haar/hen of hij/zij/hen snapt wat er staat.
  • 3. Test je boodschap met de doelgroep.
Marina de Horn van VHN Office Marina de Horn van VHN Office
"Wij maken overheidsteksten begrijpelijk voor de rest van Nederland"
Blogs

Lees verder:

Teksten op B1-niveau? Liever direct duidelijk!

Marina de Horn
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Toch kan een B1-tekst totaal onbegrijpelijk zijn. Hoe moet het dan wel?

Zichtbaar duurzaam drukwerk

Herrejan Veenema
Weet je dat er zichtbaar duurzaam papier verkrijgbaar is? Dat dat papier duurzaam én circulair is én biodiversiteit bevordert?

Presenteren met een stralende lach

Dorothee Beens
Wanneer je op de oppervlakte blijft heb je je 60% voorbereid. Dat gaat goed totdat er iemand in het publiek zit die vragen gaat stellen.

Die Ene

Dorothee Beens
Je kunt krampachtig proberen de beste te zijn, maar dan blijf je je ongemakkelijk voelen. Besteed in je voorbereiding hier aandacht aan.