Get Appointment

  • contact@fizcon.com
  • +(123) 456 7890
blog

Loes Vork

Hoe onderneem je zo duurzaam mogelijk?

Onderweg naar duurzame bedrijfsvoering, deel 1

We starten met een nieuw project. Of beter gezegd: mijn dochter start met een project, waarmee ze afstudeert bij haar opleiding HBO Ondernemerschap. En ik sta klaar om te investeren in dat project, en om het straks gezamenlijk voort te zetten onder de vlag van mijn eigen bedrijf. We zijn het eens over de uitgangspunten voor dat project. Natuurlijk moet het financieel en technisch en qua marketing allemaal kloppen, anders kan er ook niet op worden afgestudeerd, maar we willen ook zo veel mogelijk voldoen aan de SDG’s, op ieder aspect van de bedrijfsvoering.

Maar: hoe doe je dat? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Deze blog is de eerste aflevering van een reeks waarin we je meenemen in onze zoektocht naar duurzaam ondernemen als startup, ZZP’er of bedrijf in de categorie MKB. Hoe vertaal je MVO, Fairtrade en SDG’s in de praktijk?

Waarom willen we duurzaam ondernemen?

In het eerste jaar van de opleiding Ondernemerschap leek het erop dat ‘dropshipping’ tot heilige graal voor ondernemers was verklaard. Het importeren van goedkoop geproduceerde goederen werd keer op keer als voorbeeld aangehaald van een winstgevende formule. Dat dat ten koste gaat van de mensen die die goederen ‘ver weg’ tegen een hongerloon moeten maken, werd niet benoemd. Ook niet dat het vervoer van al die containers over zee zeer vervuilend is.

Maar er lijkt iets veranderd te zijn in de tijd dat mijn dochter een deel van de opleiding in het buitenland volgde en daar ook stage liep. Terug op de opleiding in Nederland, is daar nu aandacht voor de SDG’s en wordt MVO ondernemen gestimuleerd. Dat geeft een fijne bedding aan ons voornemen om de startup zo duurzaam mogelijk te maken.

Zelf werk ik nu 12 jaar ‘voor mezelf’ als communicatieadviseur en marketingtrainer. Ik heb een hekel aan greenwashing, oftewel marketing die zogenaamd ideëel is, maar duidelijk alleen bedoeld om meer te verkopen. Ik wil echt verschil maken en duurzaam zijn, maar ik weet niet hoe. Er is zo veel informatie en tegelijkertijd is het zo weinig concreet en bruikbaar. Je moet ook dit wiel kennelijk helemaal zelf uit gaan vinden, als ondernemer.

'Eerlijk' is de waarde die steeds terugkomt

De waarde ‘eerlijk’ is belangrijk voor ons. Ik wil natuurlijk zelf graag eerlijk behandeld worden als vrouw, als ZZP’er, als klant, als partner, als mens. Ik wil ook graag eerlijk betaald worden voor mijn werk, zodat ik voel dat ik gewaardeerd word. En ik vind het belangrijk dat de mensen om me heen eerlijk worden behandeld. Ik kan me erg opwinden over lobbyen en verborgen agenda’s (over ‘fair’ gesproken!), en ik maak me druk over misbruik van machtsposities.

Maar ik ben ook echt een ondernemer. Ik ga graag praktisch aan de slag. Dat was mijn voornaamste drijfveer om mezelf een paar jaar geleden niet alleen aan te melden als ‘Fairtrade deelnemer’, maar ook als ambassadeur voor Fairtrade Gemeente Gouda. In die rol bevind ik me in een gezelschap van vooral heren met ruime bestuurlijke ervaring en een nogal abstracte manier van praten en denken.

Heb je wel eens aan een (ex-)bestuurder gevraagd wat de SDG’s (Sustainable Development Goals) nou eigenlijk precies zijn? Ik wel! Ik kreeg een uitgebreide toelichting inclusief voorgeschiedenis en jaartallen. Ik begreep iedere zin, maar ik kan het je niet navertellen. Zoals gezegd: ik houd het graag praktisch en begrijpelijk. Vandaar deze blogs over het zoeken van onze weg naar duurzaam ondernemen als start-up. We hopen dat je er wat aan hebt!

Hartelijke groet, Loes Vork

PS: ‘Scheepvaart is een van de meest vervuilende, minst gereguleerde en minst transparante bedrijfstakken ter wereld’ aldus Klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/hoe-milieuvriendelijk-zeevaart

Tijdens de Meet-Up op 11 april deelt Loes haar ervaringen met het maken van duurzame, eerlijke en transparante keuzes voor je bedrijf. Klik hier om je aan te melden.

 van
'Eerlijk' is de waarde die steeds opduikt in ons werk en leven

blogs

Ook een ZZP’er of starter kan Fairtrade zijn

Loes Vork
Blog over duurzaam ondernemen. Hoe vertaal je MVO en SDG’s in de praktijk? Deel 3 gaat over aansluiten bij Fairtrade.

Zichtbaar duurzaam drukwerk

Herrejan Veenema
Weet je dat er zichtbaar duurzaam papier verkrijgbaar is? Dat dat papier duurzaam én circulair is én biodiversiteit bevordert?

Presenteren met een stralende lach

Dorothee Beens
Wanneer je op de oppervlakte blijft heb je je 60% voorbereid. Dat gaat goed totdat er iemand in het publiek zit die vragen gaat stellen.

Zorg ervoor dat je zelf je beslissingen kunt nemen

Loes Vork
Blog over duurzaam ondernemen. Wat gebeurt er als je aandeelhouders andere waarden hebben? Deel 4

Hoe zorg je voor een duidelijke lay-out?

Mieke van Kreuningen
Het is een grote ergernis onder Nederlanders: de kleine lettertjes op voedingsetiketten, in handleidingen en bijsluiters.